На 24 Окомври 2011 год. на свечена церемонија во Хаг, Холандија, на Нансен Дијалог Центарот во Скопје му беше официјално доделена наградата Макс ван дер Штул за 2011 година. Наградата беше врачена од страна на Министерот за Надворешни работи на Холандија- Ури Розентал, а ја примија Сашо Стојковски – извршниот директор на НДЦ Скопје и Ветон Зеколи – проект менаџер во НДЦ Скопје. На свеченоста на доделување на наградата присуствуваа голем број претставници на дипломатскиот кор во Хаг, високи претставници на холандски институции и членови на семејството на Макс ван дер Штул (Max van der Stoel). На овој настан обраќања до присутните и медиумите имаа Високиот Комесар за Национални Малцинства- Кнут Волебек, Министерот за Надворешни Работи- Ури Розентал, Извршниот Директор на НДЦ Скопје- Сашо Стојковски, постојаниот претставник на Литванија во ОБСЕ и првиот личен советник на ван дер Штул- Ренатас Норкус.

Во текот на свеченоста беше прикажан краток документарен филм за работата на Нансен Дијалог Центарот во Скопје кој беше проследен со исклучително внимание, а истовремено беше прикажан и документарен филм во сеќавање на работата и делото на холандскиот државник Макс ван дер Штул (Max van der Stoel) .


Макс ван дер Штул наградата за 2011 година- говор на Сашо Стојковски при примањето на наградата 24-10-11

Галерија со фотографии- Макс ван дер Штул наградата за 2011 година 24-10-11

Видео снимка- Поздравен говор на НЕ Волебек ВКНМ

Видео снимка- Министерот го врачува сертификатот за наградата на Добитниците

Видео снимка- говор на Сашо Стојковски- Директор на НДЦ Скопје при примањето на наградата


За подетални информации и известување за медиумите, кликнете тука. (Англиски)

За подетални информации и известување за медиумите, кликнете тука. (Македонски)

За подетални информации и известување за медиумите, кликнете тука. (Албански)

За подетални информации и известување за медиумите, кликнете тука. (Норвешки)

За повеќе фотографии, кликни тука.