(26.04.2011) На 26.04.2011 год учениците од интегрираната двојазична паралелка ги посетија семејствата на Меланија Ристова и Стефан Туфекчиев, каде со традиционална Велигденска  трпеза се одбележаа Велигденските празници.
Учениците од двете етнички заедници се запознаа со обичаите и верувањата поврзани со празникот.  Посетата ја продлабочи соработката со родителите како зажни парнери на проектот.