Во организација на Комитет за односи меѓу заедниците, при Собрание на РСМ, беше оддржана седницата посветена на темата: Говор на омраза како валута на национализмот: институционален одговор на РСМ.
„Форми, методи и средства за следење, проверување и оценување на постигањата на учениците” беше темата на третата работилница од обуките на Модул Б, реализирана од страна на проф. д-р
Во второ полгодие продложува реализацијата на интеркултурни активности во повеќе основни и средни училишта, со голем број вклучени ученици и наставници, кои посветено ја промовираат идејата за интеркултурно образование.
Предизвици на интеркултурното образование беше темата на првата работилница од обуките од Модул А. Во работилницата учествуваа студенти од Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски”, Институтите за психологија и педагогија,
Годишниот извештај на интерактивен начин овозможува увид во носечките столбови на дејноста на НДЦ Скопје, надградени и збогатени со конструктивната и успешна соработка со голем број на наши соработници,
На 16 и 17.02.2022 е реализирана втората работилница од Модул Б за две групи на наставници на тема „Интеркултурни воспитно-образовни пристапи“. Обуката ја спроведе проф. д-р Сузана Миовска-Спасева и
На 14 и 15.02.2022 се одржа првата работилица од новиот циклус на обуки од Модул Б за две групи на наставници. Проф. д-р Елена Ачковска Лешковска одржа предавање на
Професорот Стајнер Брин беше предавач на последната обука од Модулот А за интеркултурно образование. Успешно се заокружи уште еден циклус на обуки од Модул А за две групи на
Првите четири работилници од Модулот А со две групи на наставници беа успешно завршени. Темите кои беа обработени беа: Предизвици на интеркултурното образование; Интеркултурни воспитно-образовни приоди; Надминување на стереотипите
Денес во посета на Нансен Дијалог Центар Скопје беше Високиот комесар на ОБСЕ за национални малцинства, г. Каират Абдракхманов. На средбата разговаравме за работата на нашата организација и нашите