Над 80 наставници од основни и средни училишта ширум држата внесоа голем број на интеркултурни интервенции во различни наставни содржини, нагласувајќи ги прнципите на прифаќање, почитување и соработување.
На денешен ден пред 160 години е роден Фридтјоф Нансен, норвешки истражувач, дипломат, хуманитарец, добитник на Нобеловата награда за мир, кој животот го посветил во служба на човештвото. Пасошите
На 30.09.2021 год., со големо задоволство беа доделени сертификатите на студентите идни стручни соработници и наставници, кои успешно ги завршија обуките од Модул А. Во текот на 2021. година
На 27.09.2021, по повод Европски ден на јазиците, Агенција за примена на јазикот организираше тркалезна маса посветена на темата: Европскиот концепт на јазичен диверзитет во денешната реалност - Состојба
Обуката од Модул А, која беше резултат на соработката на НДЦ Скопје со Мисијата на ОБСЕ во Косово, е успешно завршена. Учесниците, наставници од Косово, ја заокружија обуката со
Проф. Стајнер Брин, основачот на мрежата Нансен на Балканот, ја реалираше последната обука од Модул А со студентите од Институтот за психологија, Институтот за педагогија при Филозофскиот факултет и
На 31.08.2021 година, се реализираше последната обука од Модул Б за учесниците од Косово. Обуката беше плод на соработката помеѓу НДЦ Скопје и Мисијата на ОБСЕ во Косово. На
Третиот дел од обуките од Модул А се успешно реализирани со учесниците од петте групи. Тие беа посветени на темата „Стерeотипи и предрасуди во училишна средина“ и реализирани од
Успешно се реализираше втората работилница од Модул А за петте групи. Им благодариме на учесниците за нивната соработка, интеракција и целокупната позитивна атмосфера.
Основачот на Нансен Центрите за Дијалог, г-дин Стајнер Брин и извршниот директор на Нансен за Дијалог Центар Скопје г-дин Ветон Зеколи беа поканети да одржат презентација на Симпозиумот за