На денешен ден пред 160 години е роден Фридтјоф Нансен, норвешки истражувач, дипломат, хуманитарец, добитник на Нобеловата награда за мир, кој животот го посветил во служба на човештвото.

Пасошите на Нансен беа меѓународно признати патни исправи за бегалци од 1922. до 1938. година, издадени од Лигата на нации, за бегалци без државјанство.

Со гордост се потсетуваме на неговите дела.