Престижна и заслужена. Наградата „Макс ван дер Штул“ за 2011 година му беше доделена на Нансен дијалог центарот од Скопје (НДЦ). Доделувањето се одржа во Хаг, во Холандија, а на свеченоста присуствуваа високи претставници на холандската влада, како и членови на семејството на Макс ван дер Штул.

Меѓународното жири одлучи наградата да ја добие НДЦ Скопје поради „извонредната работа во промоцијата на интеркултурното образование и унапредувањето на соработката меѓу етничките заедници“.

Според жирито, НДЦ Скопје ја презел предизвикувачката задача да ги зближи учениците, родителите и наставниците во средина која беше зафатена со конфликтот во 2001 година и се карактеризира со голема етничка поделеност. Жирито, исто така, смета дека интегрираните двојазични училишта што ги отвори НДЦ Скопје се пример за почитување на различностите, двојазичноста и хармоничните односи меѓу наставниците, учениците и нивните родители со различна етничка припадност.

НДЦ Скопје го продолжи важното наследство што го остави покојниот Макс ван дер Штул во земјата, рече високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ, Кнут Волебек, кој на свеченоста имаше свое обраќање. Тој додаде дека НДЦ Скопје ги поддржува реформите во образованието кои имаат за цел да ги елиминираат нееднаквостите и да ги гарантираат правата на националните малцинства, истовремено промовирајќи ја меѓуетничката интеракција.

По доделувањето, во медиумскиот простор во Северна Македонија значаен простор зазема веста дека македонската невладина организација е добитник на престижната награда која има толку големо значење.

Претходно, екипа ангажирана од ОБСЕ престојуваше во Општина Јегуновце и изработи краток документарен филм во кој е претставена локалната заедница, начинот на живеење, причините поради кои беше потребно да се интервенира во зближувањето на македонската и албанската етничка заедница, како и достигнувањата на НДЦ Скопје. Филмот беше прикажан на церемонијата во Хаг.

Наградата „Макс ван дер Штул“ се доделува од 2001 година, воспоставена е од Министерството за надворешни работи на Холандија и го слави името на првиот висок комесар за национални малцинства на ОБСЕ. Наградата се доделува секоја втора година на поединец, група или институција за извонредни достигнувања во унапредувањето на позицијата на националните малцинства во земјите-членки на ОБСЕ.